Att planera ett evenemang

Planeringen av ett evenemang är det viktigaste, oavsett om det handlar om ett mindre kalas eller ett stort bröllop. I det här blogginlägget kan du läsa om hur du på bästa sätt planerar ett event. Vi kommer att gå igenom allt från gästlista och meny till dekoration. Med våra tips blir det enkelt att planera nästa fest, läs vidare för våra bästa råd.

Börja med gästlista och meny

Du bör alltid börja med gästlistan för att få koll på hur många personer ni kan bli som mest. Sätt alltid ett datum för gästerna att senast lämna besked huruvida de kommer eller inte. På så sätt kan du i tid planera för inköp gällande hur mycket mat som kommer att behövas. Om ni bjuder 60 personer och enbart 40 kommer behövs inte lika mycket mat.

Ett annat råd är att tänka igenom menyn i början, vad tänker ni servera? Kommer det bara bli fika eller ska ni bjuda på middag? Behövs tårta? Genom att komponera ihop menyn kan ni sedan enkelt räkna ut hur mycket ingredienser som behövs beroende på hur många personer som kommer. Skapa alltid en meny som ryms inom din budget för att undvika att den överskrids.

Festens tema och dekorationer

Ska evenemanget ha ett tema? Det kan vara skönt att ha ett tema, men det behöver inte handla om en viss sak utan det kan även vara ett färgtema. En del väljer att kombinera två färger och sedan dekorera utifrån det. Färgerna får gärna ha en anknytning till vilken typ av festlighet det handlar om. Ett bröllop kan gärna gå i vitt, medan ett barnkalas kan ha festligare färger.

En annan sak som ni behöver planera är dekorationerna, vilka dekorationer är aktuella? Detta beror givetvis också på vilken typ av evenemang det handlar om. Ballonger kan finnas vid alla typer av festligheter, men i en passande variant. Ska det finnas bordsplacering behöver ni någon typ av kort med namnen på. Dekorationer kan varieras i all oändlighet, välj det som passar dig bäst.

Ha en budget

Det är viktigt att ha en budget för evenemanget, oavsett om det handlar om något stort eller litet. Bestäm en maximal summa som allting får kosta och dela sedan upp det för de olika sakerna. Mat och dryck brukar innebära en stor del av kostnaden, detsamma gäller lokalhyra ifall ni behöver hyra en lokal. Dekorationer behöver inte kosta så mycket, beroende på hur mycket ni vill ha.

Det finns olika sätt ni kan spara pengar på, till exempel kan ni handla ingredienser till menyn i den billigaste affären. Många väljer att enbart servera dryck till maten och sedan låta gästerna ta med eget. Välj gärna säsongsbetonade måltider då ingredienserna kan köpas närodlade och till bra pris. Var noggrann med att följa din budget för att evenemanget inte ska bli för dyrt.

Anlita professionell hjälp

Ibland kan det finnas behov av att anlita professionell hjälp, både med planering och till evenemanget. Om ni blir många kan serveringspersonal vara ett bra alternativ, eller om du anlitar någon som fixar maten. Se till att alltid vara ute i god tid för att inte stöta på motgångar så som att ingen har tid för just ditt evenemang. Om du letar efter ekonomisk hjälp så kan vi tipsa om företaget Sambla AB Stort lycka till med ditt event!